Šup do škatulky

2. 07. 2015 22:17:15
Tak se to asi povedlo. Od rána slyším v rádiu, nebo čtu na internetu, jak odpůrci přílivu imigrantů včera v Praze demonstrovali s maketami šibenic v ruce a snad i za provolávání hesel, že by někoho pověsili apod.

No a tím pádem je to jasné, jsou to náckové, xenofobové a já nevím co všechno ještě. A s nimi každý, kdo varuje před přílivem imigrantů. Zkrátka všichni odpůrci imigrantů se hodí do jedné škatulky.

Ale věc je přeci složitější. Ano, i já patřím mezi odpůrce takového přílivu imigrantů. Nemyslím, že by forma včerejšího protestu v Praze byla šťastná. Ale narovinu říkám, že mám strach z toho, co může nynější imigrantská vlna v evropských státech vyvolat. Bojím se, že může vyvolat skutečný nárůst xenofobních nálad, extrémního nacionalismu a bojím se toho, že tyto nálady šikovně uchopí nejrůznější populisté, aby dosáhli svých cílů.

Konkrétně má obava pramení z přesvědčení, že na území jednotlivých států vedle sebe dlouhodobě v poklidu nemohou žít skupiny obyvatel vyznávající tak odlišné hodnoty vtělené do islámu na jedné straně a do demokracie západního střihu na druhé straně. Tyto hodnoty jsou odlišné a v mnohém přímo opačné v mnoha oblastech života.

Bojím se toho, že pokud v evropských státech bude narůstat podíl imigrantů z islámských zemí, tak si budou časem nárokovat zavádění stále více prvků islámu do života celé společnosti, což zákonitě bude znamenat pro "nevěřící" Němce, Francouze atd. stále větší omezování svobod, které jsou pro evropské státy dosud typické a ke kterým evropské země dospěly dlouhodobým historickým vývojem. A mezi tyto svobody řadím i svobodu náboženského vyznání nebo svobodu být ateistou.

Vnímám nárůst muslimské populace v Rakousku a Německu. Shodou okolností jsem dnes mluvil s člověkem, který přes 15 let dělá v Německu. Říkal, že už dnes i běžní Němci říkají, že vzrůstající islamizace Německa může být pro našeho souseda v blízké budoucnosti velkým problémem. A to nejen z hlediska výše uváděné snahy o prosazování islámu do běžného života, ale i proto, že mnoho imigrantů přichází s cílem nikoliv budovat pracovní kariéru, ale využít štědrých sociálních systémů evropských zemí. To se samozřejmě netýká všech, jsou mezi nimi určitě i lidé toužící vybudovat si dobrou pracovní pozici, ale bojím se toho, že většina imigrantů se opravdu stane přítěží pro sociální systémy a stabilitu evropských zemí.

Také jsem zaznamenal jakési srovnání emigrace čs. občanů v dobách komunismu na "západ" se současnou migrační vlnou. S tímto srovnáním nesouhlasím. Nezaznamenal jsem totiž jediný případ českých či slovenských emigrantů, kteří by se usadili v muslimských státech. Troufnu, že veškerá emigrace směřovala buď do západní Evropy, severní Ameriky či Austrálie, tedy do oblastí nám civilizačně a kulturně blízkým. Nevím ani o tom, že by se českoslovenští občané stali dlouhodobou přítěží pro sociální systémy státu, které pro ně byly tranzitní nebo cílové. To jsou obrovské rozdíly, které vnímám v porovnání se současnou migrační vlnou z muslimských zemí do tradičně křesťanských západoevropských států.

Tvrdím, že tak jako nelze implantovat demokracii západního střihu do muslimských zemí, tak nejde implantovat islám do zemí západního světa. Proč? Z mnoha důvodů ... totální odlišnost kulturní, historická, životních hodnot atd.

Myslím si, že je na čase, aby si Evropa přestala hrát na svět bez problémů, aby evropské země začaly důsledně chránit to, co k nim náleží, tedy kulturu, historii, tradice, životní hodnoty. Tedy vše to k čemu každá země dospěla dlouhodobým, a často třeba i bolestným, vývojem. Nemá cenu se tvářit, že jsme všichni stejní, nejsme a nikdy jsme nebyli. Tak jako je rozdíl mezi každým jednotlivcem, je i rozdíl mezi jednotlivými civilizacemi. Co je pro nás normální, může být pro lidi z jiných koutů světa divné, nepřípustné až pobuřující a naopak. Neuvědomit si tento fakt by bylo tragickou chybou.

Jsem pro, abychom přijali jednotlivce odjinud, pokud tady chtějí žít a chtějí se nám přizpůsobit. Věřím, že u jednotlivců je začlenění do naší společnosti možné. U masivní imigrační vlny, jejímiž jsme svědky, tomu nevěřím, a proto z ní mám strach.

Autor: Marek Šnobr | čtvrtek 2.7.2015 22:17 | karma článku: 28.44 | přečteno: 511x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 20.76 | Přečteno: 294 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 33 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.12 | Přečteno: 286 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.56 | Přečteno: 502 | Diskuse
Počet článků 169 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1932

Účetní, finanční poradce, více na www.msucto.cz. Jinak též aktivní i pasivní sportovec. Manžel, otec dvou krásných dětí.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...