"Yusra plave o život" aneb divná olympiáda

5. 08. 2016 12:12:08
"Yusra plave o život" je seriál vysílaný na Českém rozhlasu 1 - Radiožurnálu o mladé dívce ze syrského Damašku, která v loňském roce dorazila v rámci obrovské migrační vlny do Evropy, konkrétně do Německa.

Český rozhlas popisuje příběh této dívky s odkazem na to, že před rokem plavala tato dívka v Egejském moři o svůj holý život a nyní poplave na olympijských hrách. Já jsem rád, že plavbu v Egejském moři přežila, mnoha jiným se to nepovedlo. Ale nemohu si pomoci, tím můj obdiv tak nějak končí. Protože když si přečtu podrobnosti tohoto příběhu, tak mám více otázek, více pochybností.

V příběhu, tak jak je popisován na zmiňované rozhlasové stanici, je popsáno několik věcí, které mi přijdou zvláštní a selským rozumem obyčejného člověka jim nerozumím. Yusra se prý se svojí sestrou dostala nejdříve z Damašku do Bejrútu. Proč v Bejrútu nezůstala? Je-li někdo uprchlík, který utíká před život ohrožujícím konfliktem, měl by přeci zůstat v nejbližší zemi, kde je klid. Pakliže by to nebyl Libanon, pak Turecko ano. Nabízí se "srovnání" s konfliktem na východě Ukrajiny, který je pro tamní civilisty jistě také velmi nebezpečný, přesto mi není známo, že by z východu Ukrajiny lidé utíkali hromadně do Německa, Švédska či jiných zemí. Pokud někdo doněckou nebo luhanskou oblast opustil, pak většinou odešel do jiných částí Ukrajiny nebo do Ruska. V příběhu o mladé syrské plavkyni je dále popsáno, jak nastoupila na tureckém pobřeží do pašeráckého člunu spolu s více než dvaceti lidmi i když ten člun byl určen pro daleko menší počet osob. Jinými slovy zcela vědomě riskovala svůj život. Kdybych měl možnost, rád bych se Yusry zeptal jestli jí v tom Turecku také šlo o život, když takhle riskovala? Jestli jí někdo stál s pistolí za zády a říkal, že do toho člunu nastoupit musí? Nic takového se nestalo, a proto nechápu proč ti lidé riskovali život svůj a svých rodinných příslušníků. Že to nakonec dopadlo dobře a nikdo z toho člunu neutonul je samozřejmě dobře, ale první co se mělo po připlutí na Lesbos stát, že všechny tzv. uprchlíky měly odpovědné úřady vrátit do Turecka.

Další část příběhu je z maďarsko - srbských hranic, kde si ti hrozní Maďaři dovolili postavit plot na hranicích své země, aby byli schopni kontrolovat své hranice. Co si to dovolili ti barbaři jedni, to se přeci v multi-kulti Evropě nesmí, ne? Srdceryvně je popisováno, jak celá skupina, včetně Yusry, přeběhla na maďarské území, jak se skrývají v polích, matky se snaží utišit plačící děti a žena v 6. měsící těhotenství si vymkla kotník. Jestli tohle má vyvolat soucit, tak jsem asi netvor, protože u mě to vyvolává vztek. Když někdo riskuje zbytečně svůj život, tak si řeknu, že je prostě blbej, ale když někdo riskuje život svých malých dětí a to zcela vědomě, tak je to nezodpovědný de.il, který by namísto soucitu zasloužil pár facek. A pro mne, co by tátu dvou malinkých dětí, je to další ukázka toho, že hodnoty těchto lidí jsou od těch mých (nebo možná našich) diametrálně odlišné.

No ... nakonec se mladá slečna po "Refugees welcome" od Angely Merkel, které pomalu nemohu přijít na jméno, dostala do Německa. Jako členka výpravy "uprchlíků" bude mladá plavkyně soutěžit i na olympiádě v Riu. Nelíbí se mi, že taková výprava vůbec v Riu bude soutěžit, protože jde podle mého spíše o politické gesto a můj prozatímní dojem z této olympiády je tím více velmi divný.

Milá Yusro, sice si tohle nepřečteš, ale dovol na závěr pár slov. Oceňuju, že sportuješ. Budu věřit, že ses rozhodla opustit svůj domov a své rodiče, protože ti hrozilo skutečné nebezpečí. Absolutně nerozumím tomu, proč ses vydala na tak dlouhou a nebezpečnou cestu a nezůstala si někde poblíž Sýrie. Nakonec si dorazila asi tam, kam jsi dorazit chtěla. Věřím v tvé dobré úmysly, které mnoho Tvých souvěrců vůči naší civilizaci bohužel neprojevuje, a přeji Ti klidný a dlouhý život. Do Ria ses dostala podle mého více méně na politický zásah MOV, což se mi nelíbí. Ale budiž, tak to prostě je. Ale když to za sebe podtrhnu a sečtu, tak můj obdiv nemáš.

Autor: Marek Šnobr | pátek 5.8.2016 12:12 | karma článku: 47.44 | přečteno: 8821x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 18.03 | Přečteno: 229 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 26 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.11 | Přečteno: 284 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.53 | Přečteno: 495 | Diskuse
Počet článků 169 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1932

Účetní, finanční poradce, více na www.msucto.cz. Jinak též aktivní i pasivní sportovec. Manžel, otec dvou krásných dětí.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...