Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zbytečné kraje

Máme za sebou krajské volby a někde i první kolo senátních voleb. Volby, u kterých je opakovaně účast prachbídná.

Jen zhruba třetina voličů k těmto volbám dorazila. Nejspíše nám nejrůznější sociologové, politologové a možná i někteří politici budou zase předkládat nejrůznější tvrzení, proč tyhle volby většinu voličů nezajímají. Když to vezmu za sebe, tak považuji kraje za naprosto zbytečné instituce.

Byť se říká, že kraje mají na starost zdravotnictví, školství a silnice nižších tříd, tak si osobně myslím, že to jsou spíše jen kecy. Jak to osobně vnímám já, tak se zejména o všech podstatných otázkách ve zdravotnictví a školství rozhoduje v centru, tedy ve vládě. Zdravotnictví se v souvislosti s krajskými úřady zmiňuje ve sdělovacích prostředcích snad jen v případě vyšetřování nejrůznějších korupčních kauz při nákupu vybavení nebo rekonstrukce nemocnic.

V tehdejším Československu byly kraje zrušeny po sametové revoluci, tuším v roce 1990. Samostatná Česká republika krajské zřízení formou vyšších územně správních celků znovu zavedla tuším v roce 2001. To znamená, že jsme v této zemi žili 11 let bez krajů. Pokud mne paměť neklame, tak jsem nezaznamenal, že by během těch 11 let byla nějaká poptávka po obnově krajského zřízení. Těch 11 let prokázalo, že kraje potřebné nejsou, že země funguje i bez nich. A těch 15 let, po které kraje existují, se podle mého opakovaně potvrzuje, že většina lidí nepochopila smysl existence krajů. Což je podle mne logické, protože jsou kraje jednoduše zbytečné. Kvalita života a zlepšení interakce mezi občanem a politikem se podle mého zavedením krajů nijak nezlepšila. Při jejich zavádění se bohužel nehledělo na to, jestli pomůžou lidem s běžnými problémy, ale hledělo se na to, že prostě byly napsány v Ústavě, podobně jako snad ještě zbytečnější instituce, tedy Senát Parlamentu ČR.

Podle mého leží určitá část viny za jistou degradaci krajů a voleb do krajských zastupitelstev i na médiích a vrcholných politicích. Vrcholní politici totiž mají neustále tendenci i v krajských volbách nasazovat celostátně propíraná témata a média jim v tomto dělají neocenitelnou službu. Tak jako před 8 lety ČSSD vyhrála krajské volby díky tématu poplatků u lékaře, tak jsem přesvědčen, že i letos hrály důležitou roli kauzy typu reorganizace policie, OKD nebo Haškova mluvčí. Témata, která  jsou často zveličená, nesmyslná, která krajští zastupitelé či hejtmani nemůžou nijak ovlivnit, ale dají se na nich získávat body.

Z mého pohledu je vůbec správní uspořádání naší malé, ale přesto velmi krásné, země trochu zvláštní. Byly zrušeny okresní úřady, ale okresy jako územní celky existují dál. Místo okresů byl zaveden institut tzv. obcí s rozšířenou působností, které převzaly většinu agendy okresních úřadů. A pak jsou tady zmíněné krajské úřady, které převzaly menšinovou část agend okresních úřadů. Osobně mi to přijde jako divný paskvil a podle mého bylo chybou zavádět krajská zřízení a rušit okresní úřady. Znovu se vracím k tomu, že tato územně správní reforma zlepšení života občanů nepřinesla a lidé smysl existence krajských úřadů nepochopili a nevzali je za své.

Nevím, jestli by bylo v této situaci záhodno řešit nějakou razantní změnu správního uspořádání země, spíše si myslím, že ne. Ale myslím si, že by se politici jak na vrcholné tak i na krajské úrovni měli zamyslet jednak nad systémem voleb (a to nejen do krajských zastupitelstev), ale také především nad REÁLNÝMI kompetencemi krajů. Pokud má mít existence krajů smysl, pak je třeba dát jim více pravomocí, aby např. mohli aktivně ovlivňovat kvalitu škol, zdravotnických zařízení, sociálních služeb. Pokud by totiž měl dále přetrvávat současný model, tak se ochota občanů jít volit krajské zastupitele v krátkodobém ani dlouhodobém horizontu nezmění. A pak by bylo asi opravdu lepší do správního uspořádání země říznout.

 

Autor: Marek Šnobr | sobota 8.10.2016 23:25 | karma článku: 24,22 | přečteno: 683x
  • Další články autora

Marek Šnobr

Místo pro EU? Tam, kde záda ztrácí slušné jméno

V klidu jsem dnes večer zasedl k internetu a jal se číst zprávy, články, názory. Až jeden z nich mne opravdu rozčílil.

9.1.2018 v 23:42 | Karma: 40,97 | Přečteno: 1515x | Diskuse| Politika

Marek Šnobr

Sever a Jih

Docela nechápavě a s nepokojem sleduji to, co se nyní děje v USA, konkrétně ve státech bývalé jižanské Konfederace. Nejsem profesionální historik, jsem laik, který se zajímá nejen o americké dějiny.

16.8.2017 v 23:10 | Karma: 28,17 | Přečteno: 725x | Diskuse| Politika

Marek Šnobr

Zpráva o stavu Unie

Takto se nazývá dokument, který každý rok nejmocnější muž této planety, prezident USA, předkládá Kongresu. Zjednodušeně řečeno v něm prezident popisuje stav země, jejímž čelním představitelem je.

7.1.2017 v 0:06 | Karma: 19,10 | Přečteno: 290x | Diskuse| Politika

Marek Šnobr

Rozdělená společnost (nejen v ČR)

Na světě je několik jistých věcí. Jako že se střídá den s nocí, že se střídají roční období a mnohé další, o kterých se nediskutuje. Pak jsou tu takové věci, o kterých se debatuje, které nejsou jisté, ale spíše pravděpodobné.

9.11.2016 v 11:03 | Karma: 17,39 | Přečteno: 336x | Diskuse| Politika

Marek Šnobr

Yusra plave o život aneb co zaznělo na Radiožurnálu

Obvykle nepíši blogy s denní kadencí, ale to, co jsem zaslechl dnes na závěr pořadu "Host Radiožurnálu" mne velmi ne že naštvalo, ale přímo vyděsilo.

14.9.2016 v 11:46 | Karma: 41,35 | Přečteno: 2128x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

  • Počet článků 169
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1932x
Účetní, finanční poradce, více na www.msucto.cz. Jinak též aktivní i pasivní sportovec. Manžel, otec dvou krásných dětí.

Seznam rubrik