Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zpráva o stavu Unie

Takto se nazývá dokument, který každý rok nejmocnější muž této planety, prezident USA, předkládá Kongresu. Zjednodušeně řečeno v něm prezident popisuje stav země, jejímž čelním představitelem je.

Jaká by byla taková zpráva v mém podání? Viděno přes oceán a sežvýkáno mozkem obyčejného Čecha, který se laicky zajímá o novodobou historii (nejen) USA. Zkusím to v pár větách zformulovat.

Stalo se v historii, že ta země již jednou rozdělena byla. Docela silně a to v otázce práv jednotlivých států na jedné straně a centrální vlády na druhé straně. Tento problém se smrknul, jak už se to tak stává, do toho nejviditelnějšího problému, do otroctví. Jižané hájili práva jednotlivých států na určení si svého zákonodárství, včetně toho o existenci otroctví. Seveřané naopak upřednostňovali právo centrální vlády prostřednictvím federální legislativy zasahovat do práv jednotlivých států. O tom, proč se Jižané a Seveřané na problém dívali jinak existují i studie vidící základ problému v rozdílných počátcích vývoje kolonií na jihu a severu dnešních Spojených států, ale to je nyní vedlejší. Podstatné je, že Američané kvůli tomuto rozdělení svedli válku mezi sebou, která měla 600.000 obětí, což vzhledem k počtu obyvatel USA ve druhé polovině předminulého století vůbec nebylo zanedbatelné.

Nicméně zpět do dnešní doby. Přijde mi, že tato země je rozdělená opět. Ne snad otázkou práv států, ale spíše pohledem lidí na svět. Já osobně ten problém vnímám jako existenci dvou skupina názorů možná nejen v USA. První názor říká, že by se Američané měli více věnovat sami sobě, svým problémům, měli by poslouchat názory svých občanů a nechtít řešit všechny problémy. Ty stejně nevyřeší a ostatní jim za to ještě budou nadávat. Druhý názor je v podstatě opačný a říká, že by USA nadále měly vystupovat jako "světový četník" a řešit světové konflikty. Oba názory jsou podle mého legitimní.

Rozdělení této země vyšlo dokonale na povrch při volební kampani. Hillary měla velkou podporu u novinářů, nejrůznějších umělců, tedy u lidí, kteří mají z podstaty své práce vždy tak trochu svůj vlastní svět. To nemyslím vůbec zle proti nim, ale svět těchto lidí, kteří jsou často v médiích, bývá od života mnoha obyčejných lidí na hony vzdálený. Podle mého názoru Trump nevyhrál kvůli své genialitě, ale kvůli tomu, že říkal to, co chtěli slyšet mnozí obyčejní lidé. Lidé, kteří podle mého oprávněně měli pocit, že je nikdo z politiků neslyší, neposlouchá. Nevede sice krásně znějící řeči o lidských právech, ale říká, že se zasadí o to, aby americké firmy vytvářely pracovní místa v USA a ne v Mexiku, Vietnamu, Číně atd. Říká, že se zasadí o omezení přílivu nelegálních migrantů. To je podle mého to, co chtějí lidé od svých politiků a čeho se jim nedostává. Proč se jim toho nedostává? Těžko říct, za sebe si myslím, že mnozí politici už žijí v natolik odtrženém svět, v jistém vakuu, že ani už nejsou schopni problémům obyčejných lidí naslouchat. Což ale je problém nejen USA, ale velké části euroatlantické civilizace. Stačí podívat k nám ... .

Co mne mrzí a co jsem u Američanů nečekal, je jistá neschopnost respektu voleb. Těsně po volbách jsme viděli rabování atd. Nyní je tu snaha o relativizaci výsledku voleb s tím, že je ovlivnili ruští hackeři. Já věřím tomu, že Rusové chtěli nějakým způsobem volby ovlivnit a dokonce v tom nevidím ani nic moc nenormálního. Snahy ovlivňovat kde co tu byly, jsou a budou, stejně jako informační a dezinformační kampaně a vhodná práce s informacemi vůbec. Nevěřím však, že by přání Putina a zásah hackerů přiměl desítky milionů Američanů k tomu, aby zvedli zadek a hodili do urny lístek pro Trumpa. Věřím tomu, že mnoho Trumpových voličů volilo z mnou výše naznačených důvodů. Stejně jako voliči Hillary volili, protože jim přišla jako lepší kandidát a ne proto, že měla podporu ze Saudské Arábie.

Pokud se zajímáme o dění ve světě, zkusme si prosím třídit nejrůznější informace vlastním rozumem a ne někým jiným, třeba odborem vykladačů pravdy na českém ministerstvu.

Autor: Marek Šnobr | sobota 7.1.2017 0:06 | karma článku: 19,10 | přečteno: 290x
  • Další články autora

Marek Šnobr

Místo pro EU? Tam, kde záda ztrácí slušné jméno

V klidu jsem dnes večer zasedl k internetu a jal se číst zprávy, články, názory. Až jeden z nich mne opravdu rozčílil.

9.1.2018 v 23:42 | Karma: 40,97 | Přečteno: 1515x | Diskuse| Politika

Marek Šnobr

Sever a Jih

Docela nechápavě a s nepokojem sleduji to, co se nyní děje v USA, konkrétně ve státech bývalé jižanské Konfederace. Nejsem profesionální historik, jsem laik, který se zajímá nejen o americké dějiny.

16.8.2017 v 23:10 | Karma: 28,17 | Přečteno: 725x | Diskuse| Politika

Marek Šnobr

Rozdělená společnost (nejen v ČR)

Na světě je několik jistých věcí. Jako že se střídá den s nocí, že se střídají roční období a mnohé další, o kterých se nediskutuje. Pak jsou tu takové věci, o kterých se debatuje, které nejsou jisté, ale spíše pravděpodobné.

9.11.2016 v 11:03 | Karma: 17,39 | Přečteno: 336x | Diskuse| Politika

Marek Šnobr

Zbytečné kraje

Máme za sebou krajské volby a někde i první kolo senátních voleb. Volby, u kterých je opakovaně účast prachbídná.

8.10.2016 v 23:25 | Karma: 24,22 | Přečteno: 683x | Diskuse| Politika

Marek Šnobr

Yusra plave o život aneb co zaznělo na Radiožurnálu

Obvykle nepíši blogy s denní kadencí, ale to, co jsem zaslechl dnes na závěr pořadu "Host Radiožurnálu" mne velmi ne že naštvalo, ale přímo vyděsilo.

14.9.2016 v 11:46 | Karma: 41,35 | Přečteno: 2128x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

  • Počet článků 169
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1932x
Účetní, finanční poradce, více na www.msucto.cz. Jinak též aktivní i pasivní sportovec. Manžel, otec dvou krásných dětí.

Seznam rubrik